Hallo, mijn naam is Angela van de Kar.

In mijn werk verbind ik mensen met elkaar via theater en spel. Dat doe ik al sinds 1985.
Spel is een ruim begrip; het leven is een spel, theater is een spel en ook onderwijs kun je zien als een vorm van spel: spelend leren. Een spel is leuk als het verrast, samen spelen geeft plezier. Ik heb een sterke voorliefde voor improviseren, poppenspel en commedia dell´ arte en hou ervan om mensen te inspireren, te prikkelen. Ik daag ze uit hun grenzen te verleggen, te fantaseren. Dat brengt ze in beweging en geeft nieuwe energie.

Spel is mijn kracht en daarin zoek ik naar diversiteit en veelzijdigheid. Of het nu gaat om theaterles geven, voorstellingen maken en regisseren, lesmateriaal ontwikkelen, zelf spelen en acteren, festivals organiseren, of scholen advies geven over kunst en cultuur: spelen is boeiend! En veranderlijk. Ik heb als theaterconsulent, als docent drama binnen het voortgezet onderwijs en als acteur al heel wat ontwikkelingen binnen het theater en onderwijs voorbij zien komen. Ik heb voor diverse organisaties gewerkt, waaronder FluXus Kunst in School, de Kunstcompagnie, d'Hart, Kunstkrul, Danstheater Aya, ElsjeB improvisatietheater, Van Tuyl Training & Theater en diverse Brede schoolprojecten. Ik ben tevens medeininitiator en docent  bij de Post HBOopleiding poppenspel in het basisonderwijs  InHolland Haarlem schooljaar 2010-2011 en 2011-2012

Zie voor het complete overzicht mijn CV.

Sinds januari 2010 werk ik zelfstandig als Tisanka. "Anka" is het spelenderwijs samenvoegen van letters uit Angela van de Kar. Maar het is vooral ook de koosnaam van het personage dat ik jarenlang speelde als Rosa, mijn dochter, zich met haar hartsvriendinnetje verloor in allerlei rollenspelen en ik in de rol van Anka een bijdrage aan het spel leverde. "Tis" in Tisanka is : Theater in school & Theater is spel - Angela van de Kar. Voor mij zijn theater en het zelf spelen een ontdekkingsreis naar talenten en mogelijkheden in jezelf en de ander. Als een scène vleugels krijgt of een les magische momenten kent, dan valt alles op zijn plek.

© Sarah Young

Robin is het Engelse woord voor roodborstje en dit sprookjesachtige logo. De vogel jongleert met sleuteltjes. Hoofd, hart en handen zijn alle drie onontbeerlijk in je spel.
Robin staat voor mij voor verwondering, vrijheid, overal waar je wilt bij kunnen zijn en genieten van spelen.
Dit logo is voor mij gemaakt door de bekende Engelse kunstenares Sarah Young o.a. bekend van haar illustraties in Greek Myths geschreven door Ann Turnbull. Ik bewonder haar stijl enorm en ben haar vreselijk dankbaar dat ze Robin speciaal voor mij heeft ontworpen.

"Als kind vroeg ik me af waarom het roodborstje zo tegen het raam tikte in dat versje en vooral wat hij dan precies kwam doen, inmiddels weet ik het. Hij vliegt even binnen en speelt met je!"

Regelmatig volg ik theatercursussen, bijscholingen, conferenties e.d. om inspiratie op te doen, op de hoogte te blijven van ontwikkelingen binnen mijn vakgebied en kennis te delen. Ik ben lid van de beroepsvereniging docenten drama (BDD) en het Applied Improvisation Network (AIN). Ik ben actief bestuurslid bij Teatro Munganga en bij stichting Wijsneus.

Tisanka is te vinden in de Mocca cultuurgids Amsterdam!